Nederlands

Boemerang gooien

‘Boemerang gooien’ is een spectaculaire en veelzijdige sport die in Nederland en ook de rest van de wereld weinig bekendheid geniet. Het is een sport waarbij kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en techniek bij elkaar komt. Er worden toernooien georganiseerd in onder andere Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje maar ook in de Verenigde Staten, Brazilië, Indonesië en Australië. Ook is er in deze tak van sport een Wereldkampioenschap en een Europees Kampioenschap. In 2020 is het Wereldkampioenschap in Bordeaux, Frankrijk en dit jaar is het Europees Kampioenschap in St. Gallen, Zwitserland.

De geschiedenis van de boemerang

Vaak wordt gedacht dat boemerangs door de Aboriginals gebruikt werden voor de jacht. Dit is niet juist, want vaak worden deze ‘boemerangs’ verward met werphouten. Deze kwamen niet terug, maar gingen in een rechte lijn naar voren. Wel gebruikten Aboriginals echte boemerangs om indruk te maken op andere stammen. Deze kwamen wel terug.

Hoe komt een boemerang terug?

Een boemerang heeft altijd iets magisch over zich: hoe komt het nou dat een boemerang terugkomt? Dit heeft te maken met het vliegtuigvleugelprofiel van de ‘armen’ van een boemerang. De worp van een boemerang is, in tegenstelling tot de algemene beeldvorming, verticaal. Door het vliegtuigvleugelprofiel ontstaat er drukverschil wanneer de boemerang wordt gegooid. Omdat de boemerang roteert tijdens de vlucht, heeft dit in combinatie met het drukverschil een koerswijziging tot gevolg. Foto’s van boemerang gooien zijn te zien in het fotoalbum.

Een belangrijke factor bij het boemerang gooien is de wind. Boemerang gooiers bepalen aan de hand van de windkracht welke boemerang zij gebruiken: de ene boemerang is namelijk beter windbestendig dan de andere. De gooiers moeten ook rekening houden met de windrichting, om te zorgen dat de boomerang exact op de gegooide plek terugkomt.

De boemerang is niet altijd de traditionele ‘tweevleugel’. Onderaan de pagina zijn enkele afbeeldingen met boemerangs die worden gebruikt tijdens wedstrijden.

Toernooien en onderdelen

Begin jaren ’80 is er begonnen met het organiseren van boemerangtoernooien. Een ‘standaard toernooi’ bestaat uit zes verschillende onderdelen:

  1. Accuracy
  2. Fast Catch
  3. Endurance
  4. Trick Catch
  5. Australian Round
  6. MTA

Bij bijna alle onderdelen wordt door de gooier gegooid uit een cirkel met een straal van twee meter en moet de boemerang een minimale afstand van 20 meter worden behaald. Deze afstand wordt gecontroleerd door zogenaamde ‘spotters’ die in een cirkel op 20 meter afstand staan.

Accuracy

Bij ‘Accuracy’ (‘Nauwkeurigheid’) hoeft de boemerang niet te worden gevangen en moet deze zo nauwkeurig mogelijk terugkeren. Wanneer de boemerang terugkeert in de cirkel van twee meter waar vanuit is gegooid, krijgt de gooier 10 punten. Daarbij zijn er ook cirkels met een straal van 4, 6, 8 en 10 meter, met elk een steeds minder wordend punten aantal tot gevolg.

Fast Catch

fast-catchHet onderdeel voor de echte snelheidsduivels. Het doel bij ‘Fast Catch’ is om zo snel mogelijk vijf vangsten te maken, waarbij de boemerang bij de 20 meter moet behaald hebben. Het wereldrecord van 14.60 sec. van de Amerikaanse boemerang gooier Adam Ruhf geeft aan wat voor gigantische snelheden een boomerang kan halen. Onderaan de pagina is de winnende Fast Catch-ronde van Adam Ruhf tijdens het WK 2008 in Seattle te vinden.

Endurance

enduranceMet ‘Endurance’ wordt het uithoudingsvermogen van de gooiers op de proef gesteld. Vijf minuten lang moeten er zoveel vangsten worden gemaakt. Ook hier moet de boemerang altijd de 20 meter passeren.

 

Trick Catch

doubling-pairDoor velen gezien als het spectaculairste onderdeel van een toernooi. Bij ‘Trick Catch’ moet de boemerang op 10 voorgeschreven manieren gevangen worden. Enkele vangsten zijn het vangen van de boemerang achter de rug, alleen met de linkerhand of zelfs met de voeten! Daarna moeten deze vangsten in 5 ‘doubling’-combinaties worden afgerond, terwijl twee boemerangs gelijktijdig worden gegooid.

Australian Round

fuzzyEen onderdeel waar voor drie factoren punten kan worden gehaald is ‘Australian Round’: de afstand (hoe verder, hoe meer punten), nauwkeurigheid van de vangst (hoe dichterbij de cirkel van twee meter, hoe meer punten) en het vangen zelf. Bij het LLBC wordt een verkleinde variant gegooid, met een maximale afstand van 30 meter.

MTA

Bij ‘Maximum Time Aloft’ moet de boemerang zo lang mogelijk in de lucht blijven. Wegens ruimtegebrek kan dit bij het LLBC niet plaatsvinden.

Comments are closed